Salah Siapa? Sewa Kanopi, Kanopi Tidak Sampai

Banyak sangat kes berkaitan penipuan dalam melangsung sesuatu majlis khususnya perkahwinan. Kenapa terjadi perkara sedemikian rupa. Jom kita bongkarkan.

Salah siapa?

  1. Sesetengah bakal pengantin kurang ambil kisah tentang vendor yang ingin menguruskan sesuatu majlis perkahwinan contohnya sewaan khemah, catering dan sebagainya.
  2. Ambil pakej perkahwinan yang terlalu murah dan yang kadang2 tidak masuk akal. Contohnya Pakej Khemah Dan Katering harga serendah RM 8 per head. Kita makan kat kedai makan pun RM 10 ke atas.
  3. Ambil vendor khemah atau catering yang terlalu jauh dari lokasi kediaman rumah. Contohnya kita tinggal di Bangi, mengapa tidak cari pembekal disekitar kawasan tersebut.
  4. Membuat pembayaran 100% kepada vendor terlalu awal seperti majlis perkahwinan tahun 2020, mengapa perlu bayar full payment untuk servis khemah , servis catering pada tahun 2019. Sebaiknya 2 minggu sebelum majlis.
  5. Ada kes kadang2, dimana khemah yang ditempah tidak dapat sampai bukak sebab tauke khemah tetapi dia sebabkan pelanggan lambat bayar jumlah yang sepatutnya atau tidak buat sebarang bayaran kepada tauke khemah. Membuat tempahan khemah disaat akhir pun boleh jadi. So elakkan perkara sedemikian.

Apa-apa pun kita sebagai pengguna perlu bijak dalam menguruskan sesuatu majlis lagi2 perkahwinan. Semua terletak pada diri anda masing2, Duit anda, majlis anda.

By | 2019-07-26T02:49:19+08:00 July 26th, 2019|Uncategorized|
WhatsApp chat